Szukacie dobrego zamiennika cukru? Spróbujcie stewi. To naturalnie pozyskiwany, bezkaloryczny , słodki produkt. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie rdzenni mieszkańcy używali liści tej rośliny do słodzenia napojów lub po prostu je żuli dla ich słodkiego smaku.
Nieco o historii stewii
Stewia została po raz pierwszy naukowo zarejestrowana w 1899 roku jako Eupatorium rebaudianum przez Moisesa Santiago Bertoni w Paragwaju. W 1905 roku został później zarejestrowana jako Stevia rebaudiana, członek rodziny słoneczników (Asteraceae).
Stewia jako ekstrakt roślinny została po raz pierwszy wprowadzona na rynek jako słodzik przez Japonię w latach 70. XX wieku, gdzie jest nadal popularnym składnikiem. Stewia jest uprawiana między innymi w Paragwaju, Kenii, Chinach i Stanach Zjednoczonych.
Co to dokładnie jest stewia?
Stewia jest ogólnym terminem stosowanym w odniesieniu do różnych form słodzika, w tym całej rośliny Stevia (S rebaudiana Bertoni) i liści, w których znajdują się słodkie związki. Ekstrakt z liści stewii o wysokiej czystości zawiera 95% lub więcej glikozydów stewiolowych.
Ile kalorii ma stewia?
Podstawą wszystkich glikozydów stewiolowych jest stewiol, do którego przyłączają się różne grupy glikozydowe (glukozy), tworząc różnorodne słodkie związki w stewii. Glikozydy stewiolowe przechodzą przez górną część przewodu pokarmowego całkowicie nienaruszone. Bakterie jelitowe w okrężnicy hydrolizują glikozydy stewiolowe do stewiolu. Ten jest następnie wchłaniany przez żyłę wrotną i metabolizowany głównie przez wątrobę. Badania pokazują, że w organizmie nie gromadzi się stewia (ani żaden składnik ani produkt uboczny stewii) i ekstrakt z liści stewii o wysokim stopniu oczyszczenia nie jest metabolizowany, więc zapewnia zero kalorii.
Jak stewia wspomaga zdrowie?
Stewia jest uznana za produkt bezpieczny, a dodatkowo wspomagający zdrowie.
- Reguluje poziom (obniża wchłanianie) glukozy
- Działa antygrzybicznie
- Obniża ciśnienie krwi
- Działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco
- Jest pomocna w walce z otyłością – obniża wartość kaloryczną posiłku przez zamianę cukru czy innych slodzików na jej rzecz
- Działa przeciwpróchniczo
- Ma działanie antybakteryjne, szczególnie na takie szczepy jak Klebsiella pneumoniae, Bacillus cereus i S. aureus.
Czy stewia może być stosowana przez osoby z chorobami układu pokarmowego?
Tak. Stewia nie fermentuje w układzie pokarmowym, jak na przykład fruktoza, może być więc bezpiecznie spożywana przez osoby mające nietolerancję fruktozy, Zespół Jelita Drażliwego czy przerost grzybów Candida.
Same liście stewii są bardzo słodkie, można używać zmielonych na proszek i dodawać do potraw oraz napojów. Ważne, żeby wybierać produkty najwyższej jakości, bez dodatków. Ja wybrałam taki produkt ze sklepu www.skworcu.com.pl Jest ona bez konserwantów czy sztucznych dodatków.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Skworcu.com.pl.
Bibliografia:
- Gęsiński K., Majcherczak E., Gozdecka G.: Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jako źródło wybranych mikroelementów. Inż. Ap. Chem. 2013, 52, 2, 74-75.
- Bugaj B., Leszczyńska T., Pysz M., Kopeć A., Pacholarz J., Pysz-Izdebska K.: Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana Bertoni. ŻYWNOŚÄ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 3 (88), 27 – 38.
- Brusick, D., 2008. A critical review of the genetic toxicity of steviol and steviol glycosides. Food Chem Toxicol. 46, nr 7, 83-91.
- Carakostas M.C., Curry L.L., Boileau A.C., Brusick D.J., 2008.Overview: the history, technical function and safety of rebaudioside A, a naturally occurring steviol glycoside, for use in food and beverages. Food Chem Toxicol. 46, nr 7,1-10.
- European Food Safety Authority: Scientific opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. EFSA J., 2010, 8 (4), 1537.
- http://food-forum.pl/stewia-naturalna-slodycz-czy-kolejna-bajka-dla-naiwnych/
- Gramza-Michałowska A., Człapka-Matyasik M., Kulczyński B., Charakterystyka żywieniowa stewii – aktualny stan wiedzy, Bromat. Chem. Toksykol, 1, 2015, 11-18.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814611017559
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157506001827
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691597000239
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251
Słyszałam o stewi ale nie miałam jeszcze okazji jej spróbować, myślę że bedzie pasowała do herbaty którą uwielbiam
Warto spróbować, widzisz ile ma zalet 🙂
Dostałam informacje, że Erytrytol jest najlepszy, bo obojętny dla jelit. Ja jednak nie mogę używać żadnych zamienników curów, nawet tych naturalnych 🙁
Nie jest to do końca prawda. Erytrol, jak i inne alkohole cukrowe (poliole) nie jest wskazany przy zaburzeniach jelitowych, takich jak Zespól Jelita Drażliwego czy SIBO, gdyż nasila zaburzenia wchłaniania fruktozy.
Stewi jeszcze nie miałam okazji używać w swojej kuchni. Był już brązowy cukier, ksylitol, erytrol i syrop z agawy. Muszę kupić stewię przy najbliższej okazji
Myślę, że warto spróbować przy tylu zaletach stewii 🙂
Ostatnio głośno o stewi fajnie, że o tym piszesz 🙂
Stewia znana już od dawna, bo to lepszy wybór niż np. cukier 😉
Mój mąż jakiś czas używał stewii. Teraz się przerzucił na coś innego. Wiecznie zapomnę nazwy 😂
Ciekawa alternatywa dla zdradzieckiego tłuszczu, z pewnością zdrowsza, warto uwzględnić taką korzystną zamianę. 🙂
Warto 🙂
Zatem trzeba koniecznie wybrać się do tego sklepu i w nim pobuszować za zakupami. 🙂
Bardzo interesujący artykuł. Ja staram się wyeliminować cukier i słodziki z diety na stałe.
Super, że dbasz o zdrowie.
Dobrą stewię warto używać…
Zajrzę do tego sklepu…
Polecam, jest mnóstwo fantastycznych produktów 🙂
Stosuje stewię raz na jakiś czas, jako zamiennik do cukru, który w cukrzycy trzeba odrzucic 🙂
To jest jedyny zamiennik cukru, który mi smakuje .
Pewnie zdrowsza, niż cukier. Moje dziecko uwielbia jej listki – natomiast dla mnie są za słodkie, aż mdlące.
O wiele zdrowsza niż cukier i też o wiele słodsza 🙂
właśnie czegoś takiego szukałam! jutro lecę do sklepu i kupię dla całej rodziny 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Moja babcia z niej korzysta i bardzo poleca 😉
No proszę, nie sądziłam,ż etyle zdrowia daje stewia 😀
Bardzo dobrze jest się dowiedzieć o stewi czegoś więcej. Nigdy nie używałyśmy.
Polecam jako zdrowy zamiennik cukru 🙂
Pierwszy raz o niej czytam. Bardzo dużo ciekawych informacji.
Cieszę się, że coś interesującego 🙂
Stewii jak i innych zamienników cukrów niestety mi nie wolno ze względu na moją chorobę 🙁
Przykro mi, chociaż stewia ma indeks zero i nie podnosi poziomu glukozy i nawet przy cukrzycy wolno 😉
Próbowałam stewii by posłodzić ale nie smakuje mi to zbytnio 🙁 a szkoda.
Może kwestia przyzwyczajenia? Ma tale zalet… 🙂
tak właśnie trochę się na nią czaję, ale nigdzie nie mogę jej dostać “tak przy okazji”, ale widzę, że muszę się nią bardziej zainteresować 🙂
W dobrym sklepie internetowym 😉
Jakoś nigdy nie przekonałam się do słodzików. Wiem rownież, że lekarze diabetolodzy nie mają o nich zbyt dobrej opinii.
Nie jest to prawda 😉 Stewia nie zmienia indeksu glikemicznego potrawy i nie podnosi ona poziomu glukozy we krwi, jest zalecana w przypadku osób chorych na cukrzycę 🙂