Dlaczego kwasy Omega 3 są ważne w diecie?

Dlaczego kwasy Omega 3 są ważne w diecie?

Myślę, że części z Was kojarzy się nazwisko Budwig? Mowa tutaj o dr Johnnie Budwig,  niesamowitej kobiecie, która mimo ogromnego odkrycia naukowego, nie została doceniona    w swoich czasach. Doktor Budwig badała kwasy tłuszczowe i odkryła, że pacjentom cierpiącym na nowotwory brakuje… kwasów Omega 3. Nie wchodząc  w medyczne szczegóły, pani doktor wymyśliła i opracowała dietę, za pomocą której pacjenci dostarczali sobie kwasów Omega 3        i tym samym, wspomagali swoją terapię antynowotworową. 

Dieta ta opiera się przede wszystkim na dużej podaży oleju lnianego. Robi się tzw. pastę budwigową z chudego twarogu i oleju właśnie. Konieczna jest rezygnacja ze wszystkich przetworzonych produktów, tłuszczów zwierzęcych, zbędnej chemii, cukru, słodzików, natomiast je się świeże produkty, takie jak warzywa, kiszonki, ryby.

 

Widzicie teraz, dlaczego doktor Budwig te kilkadziesiąt lat temu nie była szczególnie wspierana czy promowana? Jako jedna z pierwszych odważyła się mówić głośno o tym, jak zła dieta, przetworzone produkty, utwardzone tłuszcze, nadmiar cukru, fatalnie wpływają na zdrowie człowieka.

Nie zrozumcie mnie źle, nie namawiam Was do przejścia na tą dietę. Niestety tzw. pasta budwigowa, z twarogu, nie posłuży sporej części osób z chorobami jelit. Natomiast wskazówki odnośnie spożywania oleju lnianego oraz dobrej, odżywczej żywności i odrzucenie nadmiaru cukru, wyeliminowanie utwardzanych tłuszczów, to już zupełnie inna sprawa.

Właściwie dobrana i skomponowana dieta jest podstawą naszego zdrowia.

Sam olej lniany ma również wiele wspaniałych właściwości. Spróbujecie go, jeśli dokuczają Wam zaparcia. Poprawia perystaltykę jelit i wspaniale regeneruje wyściółkę jelit (szczególnie jeśli macie problem z nieszczelnym jelitem).

Same kwasy Omega 3 działają przeciwzapalnie i wspierają odporność. Obniżają poziom trójglicerydów, a więc chronią nasz układ krążenia. Dodatkowo, badania wskazują, że osoby regularnie stosujące te kwasy, rzadziej zapadają na depresję.

 

 

 

Dużo można by pisać o fantastycznym wpływie kwasów Omega 3 na nasz organizm. 

Polecam Wam wprowadzić je do swojego codziennego menu 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tutaj znajdziecie badania na temat kwasów Omega 3 i ich wpływu na zdrowie:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178115003844

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213422015005387

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17685742/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16879829/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22180524/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12490959/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21784145/

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Mega ważne, to prawda. My już mocno jesteśmy z nimi zaprzyjaźnieni. Od małego pomagają dzieciom w zdobywaniu odporności. 🙂

  2. Inga

    Warto o nich pamiętać w diecie 🙂 ja się staram dodawać różne zdrowe oleje do jedzenia

Pozostaw odpowiedź Inga Anuluj pisanie odpowiedzi