Przepisy przyjazne brzuchom

Przepisy przyjazne brzuchom

Danie roślinne w 100%. I w 100% pyszne. A do tego Low Fodmap, bez cukru, bez nabiału.

Jest szybkie do zrobienia – pod warunkiem, że wcześniej byliście sprytni i tak jak ja, zrobiliście większą ilość makaronu 

A propos makaronu, to jego kolor na zdjęciu to nie jest efekt filtra – to makaron z pradawnej odmiany pszenicy 2ab. Spokojnie można go jeść nawet w przypadku Jelita Drażliwego, dlatego, że poziom tzw. Fodmap jest niski w tej odmianie mąki.

Wracając do dania – do samego makaronu zrobiłam sos pomidorowo – warzywny, z dużą ilością przypraw oraz pulpeciki.

Pulpeciki są z tofu. To świetne źródło białka. A same pulpety robi się łatwo.

Tofu przyprawiam solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, rozmarynem albo tymiankiem, dosypuję trochę płatków drożdżowych i lepię kulki. Potem je podsmażam i gotowe 🙂

Lubicie takie szybkie i zdrowe dania? 🙂 

Ten post ma 12 komentarzy

  1. Honorata

    Super. Właśnie szukam jakiejś alternatywy do dań mięsnych bo uznałam, że mięcho jemy za czesto

  2. agaman

    Muszę przygotować coś takiego, może w końcu się przełamie i znów polubię tofu 😛

  3. Ale fajna opcja. Jako jedyna bezmięsna w moim domu, zawsze musiałam coś wymyślać dodatkowo. A teraz wypróbuję te pulpeciki z tofu. Zobaczymy czy zasmakują

  4. Wygląda bardzo apetycznie i zapewne tak smakuje. Sama chętnie bym wypróbowała. 🙂

Dodaj komentarz