Przyjazny gluten

Przyjazny gluten

Być możesz przeszłaś już dietę Fodmap (tutaj o niej więcej) albo po prostu wykluczasz z menu zboża. A gdybym tak powiedziała Ci, że jest zboże w tym którym zawartość fruktanów (fruktooligosacharydów – czyli jednego z Fodmap) jest prawie tak niska jak w chipsach ziemniaczanych?

To orkisz. Zbadano poziom fruktanów w kilku zbożach i co się okazało:

0 g – ryż

0.6 g chleb żytni

0.07 g chleb orkiszowy  

0.11 g płatki owsiane

0.05 g chipsy ziemniaczane

Co ciekawsze, gluten w orkiszu jest o wiele lepiej strawny niż ten w zwykłej pszenicy. Więc jeśli nie cierpisz na celiakię, lecz do tej pory źle tolerowałaś gluten ze zwykłych zbóż, wypróbuj orkisz. Może akurat Twój brzuch będzie również zadowolony? 😉

 

Link do badania –  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21332832/

Ten post ma 6 komentarzy

  1. Ania

    Czy chleb orkiszowy na drożdżach będzie ok na low FODMAP? 🙂

    1. Niestety nie. Jedynie na zakwasie (i tu też trzeba zwrócić uwagę na ilość zjedzonego chleba).

      1. Metabolika.pl

        Dobrym pomysłem jest dłuższe fermentowanie ciasta na chleb/pizze. Dłuższe „wyrastanie” i wstępna fermentacja powoduje ze białko glutenu jest w pewnym stopniu degradowane :), mówimy tutaj o min 12 h tak jak w dobrej włoskiej pizzy, warto spróbować !

  2. Barbara

    A ile można zjeść kromek chleba orkiszowego na zakwasie na dzień?

Dodaj komentarz