Być możesz przeszłaś już dietę Fodmap (tutaj o niej więcej) albo po prostu wykluczasz z menu zboża. A gdybym tak powiedziała Ci, że jest zboże w tym którym zawartość fruktanów (fruktooligosacharydów – czyli jednego z Fodmap) jest prawie tak niska jak w chipsach ziemniaczanych?
To orkisz. Zbadano poziom fruktanów w kilku zbożach i co się okazało:
0 g – ryż
0.6 g chleb żytni
0.07 g chleb orkiszowy
0.11 g płatki owsiane
0.05 g chipsy ziemniaczane
Co ciekawsze, gluten w orkiszu jest o wiele lepiej strawny niż ten w zwykłej pszenicy. Więc jeśli nie cierpisz na celiakię, lecz do tej pory źle tolerowałaś gluten ze zwykłych zbóż, wypróbuj orkisz. Może akurat Twój brzuch będzie również zadowolony? 😉
Link do badania – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21332832/
Czy chleb orkiszowy na drożdżach będzie ok na low FODMAP? 🙂
Niestety nie. Jedynie na zakwasie (i tu też trzeba zwrócić uwagę na ilość zjedzonego chleba).
Dobrym pomysłem jest dłuższe fermentowanie ciasta na chleb/pizze. Dłuższe „wyrastanie” i wstępna fermentacja powoduje ze białko glutenu jest w pewnym stopniu degradowane :), mówimy tutaj o min 12 h tak jak w dobrej włoskiej pizzy, warto spróbować !
Tak, to dobry pomysł. Dziękuję za podpowiedź 🙂
A ile można zjeść kromek chleba orkiszowego na zakwasie na dzień?
Dwie kromki na porcję. Najlepiej się nie przejadać chlebem 😉