Jak wykryć stan zapalny jelit?

Jeśli dokuczają Wam ciągłe, mocne, bóle brzucha wraz z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, nudności, warto wykonać badania, które pozwolą ustalić co Wam dolega. I o ile obecnie...

Czytaj dalej

Dlaczego warto jeść kiełki?

Co to są kiełki? Kiełki to nasiona, które wykiełkowały i stały się bardzo młodymi roślinkami 🙂 Ten proces kiełkowania zwykle rozpoczyna się od moczenia nasion przez kilka godzin. Namoczone nasiona są następnie wystawiane na działanie odpowiedniej...

Czytaj dalej

Jak przyrządzić rybę w wersji Low Fodmap?

Jeśli ryby kończą się dla Was na tuńczyku i wędzonej makreli, to koniecznie czytajcie dalej 🙂 Dlaczego warto jeść ryby? Ryby, szczególnie tłuste to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 (EPA i DHA). To one chronią...

Czytaj dalej

Ebook z przepisami Low Fodmap?

Zaczynacie dietę Low Fodmap i nie wiecie co jeść? A może jesteście w drugiej fazie diety i nie macie pomysłów na menu? Często do mnie piszecie, że nie wiecie co jeść, bo chcielibyście jeść różnorodnie, ale zgodnie z zasadami diety. To nie jest łatwa sprawa....

Czytaj dalej

Dlaczego warto stosować acerolę?

Co to jest acerola? Acerola to roślina pochodząca z tropikalnych regionów półkuli zachodniej. Powszechnie nazywana jest także wiśnią z Indii Zachodnich lub wiśnią z Barbadosu, prawda, że pięknie? 🙂 Owoce aceroli to jagody, trochę podobne do wiśni, od dawien...

Czytaj dalej

Dlaczego warto stosować spirulinę?

Czy wiecie dlaczego spirulina jest tak wartościowa? Bo jest uprawiana podczas misji kosmicznych! Żartuję oczywiście 🙂 Spirulina ma wiele fantastycznych właściwości, nie tylko tą jedną:) To, że jest jedzona przez kosmonautów to fakt:) Kto by nie chciał zakosztować kosmicznego...

Czytaj dalej

Jak zrobić pierogi Low Fodmap?

Jeśli macie ochotę na pierogi, a jesteście na diecie Low Fodmap, to mam dla Was łatwy i smaczny przepis. Co potrzeba na pierogi Low Fodmap? Składniki na ciasto (na ok. 20 pierogów albo jeden wielki) ▪ 2 szklanki pradawnej...

Czytaj dalej