Co jedzą dobre bakterie? Hmm… Może burgery albo budyń? A zagryzają babeczką? Nieeeeee? Te nasze poczciwe, sprytne żyjątka też mają swoje ulubione potrawy. Wiecie co lubią?
A więc tak:
Na śniadanie bakterie jedzą porządną porcję owsianki
Na drugie śniadanie zawsze piją smoothie z zielonych warzyw oraz banana i jagód z orzechami.
Na obiad porcja szparagów albo pora, posypane cebulą.
Kolacja to obowiązkowo kasza z warzywami z odrobiną czosnku (żeby w pracy już czosnkiem na innych nie chuchać 🤣)
To oczywiście mały żart, ale faktem jest, że nasze bakterie trzeba karmić. Muszą mieć pożywkę, żeby się namnażały. Im więcej różnorodności bakterii, tym nasz organizm ma się lepiej; im mniej różnorodnych mikroorganizmów, im większa dysbioza, tym niestety więcej przykrych objawów, chorób 🙁
Dlatego przygotowałam dla Ciebie kilka przepisów, które wspaniale zadbają o Twoje bakterie:
SAŁATKA Z AWOKADO, SZYNKĄ I JAJKIEM
Składniki na 1 porcję:
2 jajka
30 g szynki
pół awokado
2 łyżki oliwy z oliwek
3 garście szpinaku
sól
pieprz
świeże zioła
Do miski wrzuć liście szpinaku. Dodaj drobno pokrojone awokado i szynkę. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i świeżych ziół do smaku.
Polej całość oliwą i zamieszaj. Jajka ugotuj na miękko, pokrój na pół, kładąc na wierzch sałatki. Oliwa i płynne żółtko tworzą pyszny sos.
Zupa krem z pieczonych warzyw z bazyliowym pesto
Składniki:
3 pomidory
1 marchewka albo 1 batat
¼ szklanki czerwonej soczewicy (50 g)
pół cebuli
½ łyżki zielonego pesto
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, zielona pietruszka
Wykonanie:
Pomidory, marchewkę oraz cebulę pokrój. Posyp łyżeczką kurkumy, szczyptą soli, czosnkiem i wymieszaj. Rozłóż warzywa na blasze, skrop oliwą. Piecz przez ok. 30 minut w 200 stopniach
Upieczone warzywa włóż do garnka, dodaj soczewicę, wlej bulion. Gotuj przez ok. 20 minut. Zmiksuj. Gotową zupę podawaj z pesto, możesz dołożyć łyżkę kaszy, posypać zieloną pietruszką.
Sycąca sałatka z z kaszy gryczanej z oliwkami i suszonymi pomidorami
(2 porcje)
Składniki:
50 g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
1 cukinia
kawałek pora (białej części)
1 łyżka oliwy
3 suszone pomidory
Łyżka szczypiorku
2 łyżki zielonej pietruszki
Kilka oliwek
2 łyżki pestek dyni
Sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi,
1 liść laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
Szczypta rozmarynu
Wykonanie:
Pokrój pora, cukinię i suszone pomidory. Kaszę wypłucz zimną wodą, przełóż do garnka, zalej wodą 1 cm nad powierzchnię kaszy, posól, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Wyłącz gaz, przykryj, lekko wystudź. Podduś na oliwie cukinię i pora przez 5 minut, posól i oprósz pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Kaszę wymieszaj z warzywami i szczypiorkiem/natką, dodaj pokrojone suszone pomidory, rozmaryn, oliwki i pestki dyni. Wymieszaj, w razie potrzeby przypraw do smaku.
OMLET JAGLANY Z BROKUŁEM
Składniki na 2 porcje
4 jajka
kilka różyczek brokułu albo pół cukinii
4 pomidorki koktajlowe
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 czerwona cebulka
szczypta kurkumy
szczypta kminu rzymskiego
1 mały ząbek czosnku
Sól, pieprz
listki bazylii
pesto z pietruszki – opcjonalnie, ale warto
szczypta ziół prowansalskich
odrobina oleju kokosowego
WYKONANIE:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Brokuł umyj i podziel na drobne różyczki. Cebulę pokrój w piórka.
Zmiksuj jajka i kaszę jaglaną wraz z przyprawami, czosnkiem i solą. Wlej masę jajeczną do formy wysmarowanej olejem kokosowym, dodaj warzywa i zapiekaj przez około 15 minut, aż masa się zetnie (tylko żeby się nie przypaliło)
Posyp listkami bazylii , pesto albo rukolą 🙂
SMACZNEGO!
Zupa z soczewicy, pomidorow, bata i pesto jest obłędna- dałam małą cebulę dymkę, bez czosnku i zrobilam pesto sama z bazylii i orzechów brazyliakich, też bez czosnku (polecam oliwę z czosnkiem) jako, że kontroluje fodmap i wyszło super – dziękuję, w końcu smaczne przepisy dla tych co muszą uważać, co jedzą 🙂