Przepis na proste bezglutenowe ciasto Low Fodmap

Przepis na proste bezglutenowe ciasto Low Fodmap

To ciasto cytrynowe nie dość, że jest pyszne, to jeszcze jest naprawdę proste do wykonania. A co najważniejsze, przyjazne wrażliwych brzuchom.

To jest wersja bezglutenowa, bez cukru, bez laktozy, bez nabiału i Low Fodmap na małą blaszkę. Używam keksówki i ciasta jest połowę więc pewnie temu błyskawicznie znika 🤣

Składniki:

– 100 g mąki kukurydzianej albo mix z mąk bezglutenowych
– 3 jajka albo odpowiednia ilość 3 “glutków” z siemienia lnianego
-1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
-80 g słodziwa – wybierzcie to co, możecie; w wersji Low to dobrej jakości syrop klonowy
-100 g oleju kokosowego albo masła klarowanego
-Skórka cytrynowa z minimum jednej cytryny, ja dodaję też sok z połowy cytryny
-Garść migdałów/orzechów/rodzynek/wiórek kokosowych

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Tłuszcz rozpuszczam. Osobno ubijam jajka, pod koniec dodając słodziwo. Tą masę przelewam do mąki, dodaję skórkę z cytryny, bakalie i porządnie mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczony tłuszcz, mieszam albo miksuję chwilkę. Przelewam do keksówki.

Ciasto piekę przez pół godziny w temperaturze ok. 180 stopni.

Lubicie takie ciasta? Często pieczecie? 😍

Dodaj komentarz