To ciasto cytrynowe nie dość, że jest pyszne, to jeszcze jest naprawdę proste do wykonania. A co najważniejsze, przyjazne wrażliwych brzuchom.
To jest wersja bezglutenowa, bez cukru, bez laktozy, bez nabiału i Low Fodmap na małą blaszkę. Używam keksówki i ciasta jest połowę więc pewnie temu błyskawicznie znika 🤣
Składniki:
– 100 g mąki kukurydzianej albo mix z mąk bezglutenowych
– 3 jajka albo odpowiednia ilość 3 “glutków” z siemienia lnianego
-1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
–1/2 łyżeczki kurkumy
-80 g słodziwa – wybierzcie to co, możecie; w wersji Low to dobrej jakości syrop klonowy
-100 g oleju kokosowego albo masła klarowanego
-Skórka cytrynowa z minimum jednej cytryny, ja dodaję też sok z połowy cytryny
-Garść migdałów/orzechów/
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Tłuszcz rozpuszczam. Osobno ubijam jajka, pod koniec dodając słodziwo. Tą masę przelewam do mąki, dodaję skórkę z cytryny, bakalie i porządnie mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczony tłuszcz, mieszam albo miksuję chwilkę. Przelewam do keksówki.
Ciasto piekę przez pół godziny w temperaturze ok. 180 stopni.
Lubicie takie ciasta? Często pieczecie? 😍
Takie ciasto by u nas się sprawdziło, zapisuję więc sobie w kajecie
Bardzo się cieszę 🙂
Czy może być oliwa z oliwek zamiast masła i oleju 🥥?
Nie, niestety – oliwa z oliwek nie nadaje się do pieczenia.
Czy mozna dodać zamiennik jajek? Na diecie low fodmap jaka porcje ciasta mozna zjesc dziennie?
Tak, można oczywiście 🙂 Całe ciasto jest Low, o ile nie przesadzisz z bakaliami, ale nie polecam jeść więcej niż 1 – 2 kawałki na raz 🙂