Mam dla Ciebie kilka przepisów sylwestrowych, albo po prostu szybkich dań w wersji Low Fodmap. Każdy jest bardzo łatwy do zrobienia. A przy tym pyszny! Gwarantuję, że będzie zadowolony/a. A może przy okazji Twoja rodzina pozazdrości? 🙂
TORTILLE Z PATELNI Z NADZIENIEM– w wersji wegańskiej i dla mięsożerców 🙂
Ja robię je z mąki 2ab – jest ona Low Fodmap oraz przyjazna wszystkim wrażliwym brzuchom.
Składniki:
▪ 200 g mąki 2ab
▪ Ok. 150 ml letniej wody
▪ Łyżeczka soli
▪ Łyżka oliwy
Suche składniki wymieszaj powoli z wodą i wyrób, aż stworzy się elastyczne ciasto. Zostaw je na ok. pół godziny, żeby sobie odpoczęło. Potem podziel na kilka kulek (mi wyszło 9), a każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
Placki smaż na suchej patelni – około minuty na każdą stronę. Zorientujesz się kiedy będą gotowe. Żeby nie wyschły, skrop wodą i przykryj wilgotną ściereczką. Można też je odgrzać, wtedy miękną i można je zwijać.
Tortillę można posmarować serkiem bez laktozy albo sosem pomidorowym oraz dodać:
Wersja wegańska:
Sałatkę – sałata, pomidor, rzodkiewka, kiełki z sosem ziołowym i szczypiorkiem
Podsmażone, drobno krojone warzywa – marchew, pietruszka, seler, por (zielona część)
Wersja niewegańska:
Łososia z koperkiem i kilkoma kaparami
Grillowanego kurczaka
ŚLEDZIK
Składniki na jedną, ale dużą porcję 😉
▪100 g filetów śledziowych (ok. 1 płat), bez dodatków
▪1 ziemniak
▪Połowa marchewki
▪70g buraków marynowanych (bez dodatków)
▪Łyżka majonezu
▪Łyżka szczypiorku
▪Sól, pieprz, ostra papryka ▪Szczypta asafetydy – opcjonalnie
Wykonanie:
Przygotuj małą miskę/salaterkę. Śledzia pokrój i ułóż na dnie. Dopraw solą i pieprzem. Możesz posypać szczypiorkiem.
Ziemniaka i marchewkę ugotuj w wodzie ze szczyptą soli do miękkości. Zetrzyj na tarce. Na śledziu rozsmaruj majonez.
Nałóż warstwę marchewki, następnie warstwę ziemniaków. Każdą warstwę dopraw do smaku. Posmaruj resztą majonezu. Na samą górę nałóż posiekane marynowane buraczki.
Wstaw do lodówki na parę godzin, żeby się „przegryzło”
Jedz mieszając wszystkie warstwy 🙂
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ
Składniki na małą keksówkę
1 marchewka
1 pietruszka
1 szklanka suchej kaszy jaglanej – ‼ ze sklepu bierzipiecz.pl
Sól, pieprz,
Szczypta rozmarynu
Szczypta tymianku
Szczypta majeranku
Szczypta kurkumy
Opcjonalnie – asafetyda
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukaj na sitku, zalej wodą i gotuj ok. 15 minut aż wchłonie całą wodę.
W międzyczasie umyj, obierz warzywa i pokrój drobno. Duś na wodzie przez ok. 15 minut, aż zrobią się miękkie. Wymieszaj z kaszą. Dopraw do smaku. Całość zblenduj dokładnie.
Masę przełóż do blaszki (keksówki). Piecz ok. 50 minut w 200 stopniach. Najpierw ostudź, potem wyjmuj z blaszki 😉
Pasztet nada się na kanapkę (na zimno), ale i na lunch do pracy, oraz na obiad – można do niego dorobić albo surówkę z dozwolonych warzyw (na diecie LF) albo podać pieczone warzywa (na diecie łatwostrawnej).
Zajrzyj też po świąteczne przepisy Low Fodmap 🙂