Świąteczne przepisy Low Fodmap

Zebrałam dla Was przepisy na świąteczne menu Low Fodmap. Wszystkie przepisy są łatwe, szybkie, z ogólnodostępnych składników. Skomponujecie z nich Wasze posiłki na święta 🙂 A może nawet podzielcie się z rodziną i przyjaciółmi? 🙂

 

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE 

Składniki:

 300 g mąki owsianej 

 50 g mąki ziemniaczanej

 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego

 2 jajka (lub kisiel z siemienia lnianego)

60 g syropu klonowego

 łyżka przypraw: kardamon, cynamon, imbir, gałka, goździki

2 łyżeczki kakao lub karobu

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąki wymieszać z proszkiem, przyprawami i kakao, wbić jajka. Najlepiej to robić na stolnicy. Dodać olej i syrop. Dokładnie zagnieść. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Gdy już ciasto poleżakuje, wyciągnąć, rozwałkować (dość cienko, ale nie trzeba tego mierzyć metrem:)  ) Wykrawać kształty. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku w ok. 180 stopni przez 8 – 10 minut. Upieczone pierniczki można udekorować – z dziećmi albo sami się pobawicie? 🙂

 

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA WEGAŃSKIE

 Składniki (na około 20 ciasteczek):

 250 g mąki 2 ab

 80 g oleju kokosowego

 1 jajko albo kleik z siemienia lnianego

 1- 2 łyżki syropu klonowego

 1/2 gałki muszkatołowej (utartej)

 1 łyżeczka cynamonu

 1/2 łyżeczki goździków (mielonych)

 szczypta soli

Wykonanie:

Bardzo prosto się je robi :)Wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż powstanie ciasto. Wyrabiaj rękami przez chwilę. Uformuj ciasteczka o kształtach jakie tylko chcesz. Rozwałkuj i wycinaj. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku w temperaturze ok 180°C przez 10-15 minut.

 

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ:

Składniki:

2 szklanki mąki 2 ab

225 g masła klarowanego (lub bezlaktozowego)

6-7 łyżek syropu klonowego – możecie stopniować słodkość, można też dodać innego słodziwa

4 duże jajka (albo kisiel z siemienia)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki mleka roślinnego

100 g gorzkiej czekolady 

szczypta soli

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Ważne, żeby wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki. Mąkę i proszek wymieszaj z solą. Utrzyj masło ze słodziwem i jajkami oraz wanilią. Gdy wyjdzie już puszysta masa dodaj mąkę i mleko roślinne i wymieszaj całość. Podziel ciasto na pół, do jednej części dodaj roztopioną wcześniej czekoladę. Włóż do formy na babkę, na przemian, raz jasną, raz ciemną część ciasta. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 70 minut.

Jeśli bardzo, bardzo, bardzo chcecie można dorobić jeszcze polewę. I posypać migdałami i żurawiną. Ale ja Wam tego nie powiedziałam 😀 

 

ŚWIĄTECZNE PIEROGI “RUSKIE”

Składniki na ciasto (na ok. 20 pierogów)

 2 szklanki pradawnej mąki 2ab 

około jednej szklanki wrzątku

1 łyżka oleju

ćwierć łyżeczki soli

Wykonanie:

Zagnieć ciasto, stopniowo dodając gorącą wodę. Ciasto musi być elastyczne. Zostaw na 15 minut, w tym czasie szykuj farsz. Następnie rozwałkuj ciasto, wytnij kółka (jeśli nie macie specjalnych przyrządów, można skorzystać z kubka ), włóż do środka farsz i zalep. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć pierogi i po około 2-3 minutach od ponownego zagotowania wyłów.

Farsz:

Kostka tofu (naturalne, twarde, nie silken)

Kilka łyżek wody z kiszonych ogórków – opcjonalnie

Pieprz, sól

2 duże ziemniaki

szczypta asafetydy albo łyżka szczypiorku

Wykonanie:

Po prostu wymieszaj tofu z ugotowanymi ziemniakami, asafetydą/szczypiorkiem i przyprawami. 

 

RYBA PO GRECKU

Składniki (na 2 porcje):

 200 g ryby – nie zawierają Fodmap, więc wybierz taką, jaką lubisz. Warto, żeby pochodziła z czystych wód. Polecam dorsza, mintaja, śledzia, łososia jurajskiego

1 duża marchewka

1 biała pietruszka

kawałek zielonej części pora (50 g)

1 łyżka szczypiorku

sól, pieprz

1 listek laurowy

2 ziela angielskie

szczypta słodkiej papryki

szczypta rozmarynu

odrobina oleju do smażenia

1 łyżka zielonej pietruszki

 

 Wykonanie:

Opłucz rybę, osusz, posól. Por podsmaż krótko, potem dodaj rybę i podsmaż. W międzyczasie obierz warzywa, pokrój tak jak lubisz, zalej wodą i zagotuj (łącznie ze szczypiorkiem). Dopraw do smaku. Gdy warzywa będą już miękkie, dołóż rybę, dodaj passaty. Ewentualnie dopraw. Delikatnie przemieszaj. Na koniec posyp zieloną pietruszką.

 

ZIELONA SAŁATKA 

Składniki (na 2 porcje):

100 g kaszy gryczanej niepalonej/jaglanej 

3 rzodkiewki

Kilka listków sałaty

Pół zielonego ogórka

Łyżka szczypiorku

Łyżka zielonej pietruszki

łyżka pestek dyni/słonecznika

Na sos:

Łyżka oliwy z oliwek 

Łyżeczka musztardy 

Łyżka jogurtu bez laktozy

Odrobina soku z cytryny

Sól, pieprz

 

Wykonanie:

Gotuj kaszę przez 15-20 minut. Zostaw do wystygnięcia. W międzyczasie umyj i drobno pokrój warzywa. Wymieszaj składniki sosu, powinien ładnie zgęstnieć. Wymieszaj całość z kaszą i sosem. Dopraw do smaku. Na końcu dodaj pietruszkę.

 

PASZTET WARZYWNY:

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

2 marchewki

2 pietruszki

50 g zielonej części pora

2 łyżki szczypiorku

Opcjonalnie szczypta asafetydy

Łyżka oliwy aromatyzowanej czosnkiem lub cebulą

kilka suszonych pomidorów do smaku

2 liście laurowe

1 łyżeczka majeranku

szczypta tymianku, rozmarynu, papryki czerwonej słodkiej i ostrej

spora szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

 

Wykonanie:

Pokrojone warzywa podduś z przyprawami (możesz pokroić dowolnie, i tak będziesz blendować). Osobno ugotuj kaszę jaglaną w niewielkiej ilości wody. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, dodaj oliwę, pomidory. Zblenduj. Przełóż do formy (u mnie taka typowa keksówka), piecz przez około godzinę w ok 200 stopniach – pasztet musi się zrumienić

Dobrze odczekać, aż się schłodzi zanim pokroisz i to może być trudne, bo pachnie nieziemsko  (a smakuje jeszcze lepiej) 🙂

 

SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ, WARZYW I WĘDZONEJ MAKRELI

Składniki (na 2 porcje):

1 szklanka komosy ryżowej (ugotowanej) 

1 mała marchewka (starta na drobnej tarce)

2 plastry buraka albo 4 łyżki buraka z puszki (na diecie Fodmap to ilości dozwolone)

1/3 zielonego ogórka

1/3 wędzonej makreli

Pęczek zielonej pietruszki

Pół pęczka koperku

Garść świeżej mięty

Garść świeżej kolendry

Łyżka orzeszków pinii

Sok z połowy cytryny

Łyżka oliwy z oliwek/oleju lnianego

Sól, pieprz

 

Wykonanie:

Ugotuj komosę i ostudź. Ugotuj buraka i zetrzyj na tarce, albo też puszkowanego pokrój drobno. Ogórka pokrój w drobna kostkę. Zioła pokój drobno. Wymieszaj komosę z warzywami.

Przygotuj sos – wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Polej komosę. Dołóż makrelę, delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Dodaj orzeszki. Posyp zieloną pietruszką.

 

Jestem ciekawa, które przepisy najbardziej przypadły Wam do gustu 🙂 A jeśli macie ochotę na więcej przepisów, zapraszam po ebook ZDROWE PRZEPISY LOW FODMAP – TUTAJ

Dodaj komentarz