Zebrałam dla Was przepisy na świąteczne menu Low Fodmap. Wszystkie przepisy są łatwe, szybkie, z ogólnodostępnych składników. Skomponujecie z nich Wasze posiłki na święta 🙂 A może nawet podzielcie się z rodziną i przyjaciółmi? 🙂
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE
Składniki:
300 g mąki owsianej
50 g mąki ziemniaczanej
30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
2 jajka (lub kisiel z siemienia lnianego)
60 g syropu klonowego
łyżka przypraw: kardamon, cynamon, imbir, gałka, goździki
2 łyżeczki kakao lub karobu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąki wymieszać z proszkiem, przyprawami i kakao, wbić jajka. Najlepiej to robić na stolnicy. Dodać olej i syrop. Dokładnie zagnieść. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Gdy już ciasto poleżakuje, wyciągnąć, rozwałkować (dość cienko, ale nie trzeba tego mierzyć metrem:) ) Wykrawać kształty. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku w ok. 180 stopni przez 8 – 10 minut. Upieczone pierniczki można udekorować – z dziećmi albo sami się pobawicie? 🙂
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA WEGAŃSKIE
250 g mąki 2 ab
80 g oleju kokosowego
1 jajko albo kleik z siemienia lnianego
1- 2 łyżki syropu klonowego
1/2 gałki muszkatołowej (utartej)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki goździków (mielonych)
szczypta soli
Wykonanie:
BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ:
Składniki:
2 szklanki mąki 2 ab
225 g masła klarowanego (lub bezlaktozowego)
6-7 łyżek syropu klonowego – możecie stopniować słodkość, można też dodać innego słodziwa
4 duże jajka (albo kisiel z siemienia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mleka roślinnego
100 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Ważne, żeby wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki. Mąkę i proszek wymieszaj z solą. Utrzyj masło ze słodziwem i jajkami oraz wanilią. Gdy wyjdzie już puszysta masa dodaj mąkę i mleko roślinne i wymieszaj całość. Podziel ciasto na pół, do jednej części dodaj roztopioną wcześniej czekoladę. Włóż do formy na babkę, na przemian, raz jasną, raz ciemną część ciasta. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 70 minut.
Jeśli bardzo, bardzo, bardzo chcecie można dorobić jeszcze polewę. I posypać migdałami i żurawiną. Ale ja Wam tego nie powiedziałam 😀
ŚWIĄTECZNE PIEROGI “RUSKIE”
Składniki na ciasto (na ok. 20 pierogów)
2 szklanki pradawnej mąki 2ab
około jednej szklanki wrzątku
1 łyżka oleju
ćwierć łyżeczki soli
Wykonanie:
Zagnieć ciasto, stopniowo dodając gorącą wodę. Ciasto musi być elastyczne. Zostaw na 15 minut, w tym czasie szykuj farsz. Następnie rozwałkuj ciasto, wytnij kółka (jeśli nie macie specjalnych przyrządów, można skorzystać z kubka ), włóż do środka farsz i zalep. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć pierogi i po około 2-3 minutach od ponownego zagotowania wyłów.
Farsz:
Kostka tofu (naturalne, twarde, nie silken)
Kilka łyżek wody z kiszonych ogórków – opcjonalnie
Pieprz, sól
2 duże ziemniaki
szczypta asafetydy albo łyżka szczypiorku
Wykonanie:
RYBA PO GRECKU
Składniki (na 2 porcje):
200 g ryby – nie zawierają Fodmap, więc wybierz taką, jaką lubisz. Warto, żeby pochodziła z czystych wód. Polecam dorsza, mintaja, śledzia, łososia jurajskiego
1 duża marchewka
1 biała pietruszka
kawałek zielonej części pora (50 g)
1 łyżka szczypiorku
sól, pieprz
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
szczypta słodkiej papryki
szczypta rozmarynu
odrobina oleju do smażenia
1 łyżka zielonej pietruszki
Wykonanie:
Opłucz rybę, osusz, posól. Por podsmaż krótko, potem dodaj rybę i podsmaż. W międzyczasie obierz warzywa, pokrój tak jak lubisz, zalej wodą i zagotuj (łącznie ze szczypiorkiem). Dopraw do smaku. Gdy warzywa będą już miękkie, dołóż rybę, dodaj passaty. Ewentualnie dopraw. Delikatnie przemieszaj. Na koniec posyp zieloną pietruszką.
ZIELONA SAŁATKA
Składniki (na 2 porcje):
3 rzodkiewki
Kilka listków sałaty
Pół zielonego ogórka
Łyżka szczypiorku
Łyżka zielonej pietruszki
łyżka pestek dyni/słonecznika
Na sos:
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka musztardy
Łyżka jogurtu bez laktozy
Odrobina soku z cytryny
Sól, pieprz
Wykonanie:
Gotuj kaszę przez 15-20 minut. Zostaw do wystygnięcia. W międzyczasie umyj i drobno pokrój warzywa. Wymieszaj składniki sosu, powinien ładnie zgęstnieć. Wymieszaj całość z kaszą i sosem. Dopraw do smaku. Na końcu dodaj pietruszkę.
PASZTET WARZYWNY:
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 marchewki
2 pietruszki
50 g zielonej części pora
2 łyżki szczypiorku
Opcjonalnie szczypta asafetydy
Łyżka oliwy aromatyzowanej czosnkiem lub cebulą
kilka suszonych pomidorów do smaku
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
szczypta tymianku, rozmarynu, papryki czerwonej słodkiej i ostrej
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wykonanie:
Pokrojone warzywa podduś z przyprawami (możesz pokroić dowolnie, i tak będziesz blendować). Osobno ugotuj kaszę jaglaną w niewielkiej ilości wody. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, dodaj oliwę, pomidory. Zblenduj. Przełóż do formy (u mnie taka typowa keksówka), piecz przez około godzinę w ok 200 stopniach – pasztet musi się zrumienić
Dobrze odczekać, aż się schłodzi zanim pokroisz i to może być trudne, bo pachnie nieziemsko (a smakuje jeszcze lepiej) 🙂
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ, WARZYW I WĘDZONEJ MAKRELI
Składniki (na 2 porcje):
1 szklanka komosy ryżowej (ugotowanej)
1 mała marchewka (starta na drobnej tarce)
2 plastry buraka albo 4 łyżki buraka z puszki (na diecie Fodmap to ilości dozwolone)
1/3 zielonego ogórka
1/3 wędzonej makreli
Pęczek zielonej pietruszki
Pół pęczka koperku
Garść świeżej mięty
Garść świeżej kolendry
Łyżka orzeszków pinii
Sok z połowy cytryny
Łyżka oliwy z oliwek/oleju lnianego
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotuj komosę i ostudź. Ugotuj buraka i zetrzyj na tarce, albo też puszkowanego pokrój drobno. Ogórka pokrój w drobna kostkę. Zioła pokój drobno. Wymieszaj komosę z warzywami.
Przygotuj sos – wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Polej komosę. Dołóż makrelę, delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Dodaj orzeszki. Posyp zieloną pietruszką.
Jestem ciekawa, które przepisy najbardziej przypadły Wam do gustu 🙂 A jeśli macie ochotę na więcej przepisów, zapraszam po ebook ZDROWE PRZEPISY LOW FODMAP – TUTAJ
Pingback: Sylwesterowe przekąski Low Fodmap - Brzuchomechanika