Danie roślinne w 100%. I w 100% pyszne. A do tego Low Fodmap, bez cukru, bez nabiału.
Jest szybkie do zrobienia – pod warunkiem, że wcześniej byliście sprytni i tak jak ja, zrobiliście większą ilość makaronu
A propos makaronu, to jego kolor na zdjęciu to nie jest efekt filtra – to makaron z pradawnej odmiany pszenicy 2ab. Spokojnie można go jeść nawet w przypadku Jelita Drażliwego, dlatego, że poziom tzw. Fodmap jest niski w tej odmianie mąki.
Wracając do dania – do samego makaronu zrobiłam sos pomidorowo – warzywny, z dużą ilością przypraw oraz pulpeciki.
Pulpeciki są z tofu. To świetne źródło białka. A same pulpety robi się łatwo.

Tofu przyprawiam solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, rozmarynem albo tymiankiem, dosypuję trochę płatków drożdżowych i lepię kulki. Potem je podsmażam i gotowe 🙂
Lubicie takie szybkie i zdrowe dania? 🙂
Taki wariant obiadowy w środku tygodnia idealnie się sprawdza, organizacyjnie i smakowo. 🙂
Świetnie, bardzo się cieszę 🙂
Super. Właśnie szukam jakiejś alternatywy do dań mięsnych bo uznałam, że mięcho jemy za czesto
Bardzo się cieszę 🙂 Mam nadzieję, że Wam zasmakuje 🙂
Muszę przygotować coś takiego, może w końcu się przełamie i znów polubię tofu 😛
Na pewno 😀 W tym daniu jest pycha 😀
Ja najbardziej lubię takie przepisy. Coś na szybko i bez wielkiego kombinowania.
No właśnie 🙂
Ale fajna opcja. Jako jedyna bezmięsna w moim domu, zawsze musiałam coś wymyślać dodatkowo. A teraz wypróbuję te pulpeciki z tofu. Zobaczymy czy zasmakują
Daj znać czy Ci spasowały 🙂
Świetny pomysł! Niedawno przestałam jeść mięso i właśnie szukam ciekawych bezmięsnych przepisów. 😊
Wygląda bardzo apetycznie i zapewne tak smakuje. Sama chętnie bym wypróbowała. 🙂