Kiełki suszone to nie są zwykłe kiełki bo są … nadzwyczajne 😀
Tak wyglądają jak na zdjęciu widzicie że wcale nie przypominają tych zielonych żyjątek, które niejednokrotnie nie są wcale tak dobrze trawione..
Te kiełki ułatwiają trawienie, ponieważ zostały zatrzymane na fazie kiełkowania, wtedy kiedy w roślinie uaktywniają się enzymy
Dlaczego jeszcze są nadzwyczajne? Bo mają wiele wartości odżywczych, takie jak aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, żelazo, potas, cynk, długo by wymieniać 🙂
A przede wszystkim są bezglutenowe i lekkostrawne.
Jest ich kilka do wyboru = owsiane, z komosy, soczewicy i z gryki
Polecam Wam szczególnie komosę i owies – oba rodzaje kiełków są bezglutenowe i nadadzą się na diecie Fodmap.
A co można robić z tymi kiełkami?
Wszystko! Można dodać do zupy, do sałatki, można zrobić z nimi pastę, można pyszne kotleciki
Jeśli macie ochotę na pyszną odżywczą, bardzo prostą, bezglutenową, jednocześnie #Low fodmap zupę, kliknijcie w link 🙂
Zupa z kiełkami – kliknij i pobierz 🙂
Co Wy na to? 🙂
Kiedyś zupa to była u mnie podstawa, do tej pory je lubię.