Jeśli macie ochotę na pierogi, a jesteście na diecie Low Fodmap, to mam dla Was łatwy i smaczny przepis.
Co potrzeba na pierogi Low Fodmap?
Składniki na ciasto (na ok. 20 pierogów albo jeden wielki)
▪ 2 szklanki pradawnej mąki 2ab
▪ około jednej szklanki wrzątku
▪ 1 łyżka oleju
▪ ćwierć łyżeczki soli
Jak zrobić pierogi Low Fodmap?
Zagniatam ciasto, stopniowo dodając gorącą wodę. Ciasto musi być elastyczne. Zostawiam na 15 minut, w tym czasie szykuję farsz. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka (jeśli nie macie specjalnych przyrządów, można skorzystać z kubka ), wkładam do środka farsz i zalepiam. Do garnka z wrzącą wodą wrzucam pierogi i po około 2-3 minutach od ponownego zagotowania, wyławiam. Albo po prostu piekę w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni przez 15-20 minut, w zależności od grubości ciasta i wielkości pierogów.
Do tego dodajcie farsz, który też jest Low – polecam tofu, ziemniaki, szczypiorek, asafetydę (przyprawa, która nadaje smaku jak cebula).
A może macie swój ulubiony farsz?