Ciastka Low Fodmap

Ciastka Low Fodmap

CIASTECZKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ

📍Składniki na około 30 ciasteczek (w zależności od grubości)

• 80 g masła glee (klarowanego) 
• 150 g mąki orkiszowej jasnej albo mąki 2 ab
• 50 g mąki migdałowej 
• 4 łyżki syropu klonowego
• 2 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Szczypta soli
• Łyżka wiórek kokosowych – opcjonalnie

📍Wykonanie:

Utrzeć masło z syropem klonowym i jajkami. Dodać sypkie składniki i wymieszać. Wyjdzie dość klejąca się masa. Wsadzić na pół godziny do zamrażarki.

Zimne ciasto rozwałkować na ok. 5 mm. Warto obsypać wałek mąką i mieć zwilżone ręce. Wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze i piec ok. 8,9 min aż lekko zbrązowieją.

Można posypać cukrem pudrem z ksylitolu albo polukrować lukrem z aquafaby.

❗Ciastka zawierają mąkę migdałową, która jest dozwolona na diecie Fodmap w ilości 24 g – a więc jedno, czy dwa (ok, trzy, ale malutkie :D) ciasteczka można zjeść 😀

Smacznego! 

Dodaj komentarz