Chleb bezglutenowy z ziarnami

Chleb bezglutenowy z ziarnami

Jak spędzacie czas? Mam nadzieję, że ciekawie, na przykład na gotowaniu i pieczeniu zdrowych dań 😉

Zdrowe odżywianie to podstawa naszej odporności.   

Eksperymentuję z pieczywem, wiecie, że piekę dużo z mąki 2ab. Często też chleb gryczany, jaglany, a ostatnio upiekłam świetny, bogaty chleb z mąki owsianej i płatków owsianych, ze wspaniałymi dodatkami – jagodami goji, pestkami dyni, słonecznika, siemieniem i chia. Ale pyszny… szczególnie taki maczany w zdrowym oleju… 

 
Składniki:

– 200 g mąki owsianej
– 50 g mąki tef
– 5 łyżek płatków owsianych
– 500 ml ciepłej wody
– 100 g siemienia lnianego mielonego
– garść słonecznika
– 5 łyżek nasion chia
– 3,4 łyżki oleju kokosowego
– łyżeczka soli

Mieszam w misce wszystkie składniki. Przekładam do foremki i odstawiam na 4 godziny. Potem piekę w temperaturze ok. 170 – 180 stopni i pieczemy 50- 60 minut.

Musi wystygnąć całkiem zanim pokroicie.

Znacie taki chleb? 😍 Pochwalcie się swoimi 🙂 

Ten post ma 12 komentarzy

  1. Edyta_ja

    Nie jadłam nigdy takiego chlebka, pierwszy raz widzę. Pięknie wygląda, kusi napisac, że wręcz smacznie! Gdybym miała składniki gościł by często na talerzu mojego dziecka.

  2. bookahontas

    Nie jadłam takiego jeszcze, ale może też się wezmę za domowe wypieki 😀

  3. Małgorzata

    Jak słonecznie wygląda na talerzu 🙂 Aż się chce jeść 🙂

  4. Aleksandra Załęska

    W takiej bezglutenowej wersji chleba nie robiłam, ale z Twojego przepisu wynika, że nie jest to trudne 🙂

  5. Gosia

    A czy make tef mozna zastapic inna?

Dodaj komentarz