Jak spędzacie czas? Mam nadzieję, że ciekawie, na przykład na gotowaniu i pieczeniu zdrowych dań 😉
Zdrowe odżywianie to podstawa naszej odporności.
Eksperymentuję z pieczywem, wiecie, że piekę dużo z mąki 2ab. Często też chleb gryczany, jaglany, a ostatnio upiekłam świetny, bogaty chleb z mąki owsianej i płatków owsianych, ze wspaniałymi dodatkami – jagodami goji, pestkami dyni, słonecznika, siemieniem i chia. Ale pyszny… szczególnie taki maczany w zdrowym oleju…
– 200 g mąki owsianej
– 50 g mąki tef
– 5 łyżek płatków owsianych
– 500 ml ciepłej wody
– 100 g siemienia lnianego mielonego
– garść słonecznika
– 5 łyżek nasion chia
– 3,4 łyżki oleju kokosowego
– łyżeczka soli
Mieszam w misce wszystkie składniki. Przekładam do foremki i odstawiam na 4 godziny. Potem piekę w temperaturze ok. 170 – 180 stopni i pieczemy 50- 60 minut.
Musi wystygnąć całkiem zanim pokroicie.

Znacie taki chleb? 😍 Pochwalcie się swoimi 🙂
Nie jadłam nigdy takiego chlebka, pierwszy raz widzę. Pięknie wygląda, kusi napisac, że wręcz smacznie! Gdybym miała składniki gościł by często na talerzu mojego dziecka.
Pyszny jest i zdrowy 🙂 Mam nadzieję, że kiedyś uda Ci się upiec 🙂
Nie jadłam takiego jeszcze, ale może też się wezmę za domowe wypieki 😀
Bardzo polecam. Nie równają się sklepowym 🙂
Pysznie wygląda i na pewno jest zdrowy.
Dziękuję 🙂 Zachęcam do spróbowania samemu 🙂
Jak słonecznie wygląda na talerzu 🙂 Aż się chce jeść 🙂
Dziękuję 🙂
W takiej bezglutenowej wersji chleba nie robiłam, ale z Twojego przepisu wynika, że nie jest to trudne 🙂
Jest całkiem łatwe, zachęcam 🙂
A czy make tef mozna zastapic inna?
Możesz spróbować inną bezglutenową 🙂