Krążą mityczne opowieść o probiotykach. Rozprawimy się z nimi dziś 🙂
CO TO SĄ PROBIOTYKI ?
To żywe szczepy bakterii, które są wyizolowane z ludzkiego organizmu i przynoszą nam wymierne, konkretne korzyści.
Czy kiszonki są probiotykami?
Kiszonki nie są probiotykami! Kiszonki są świetne, jednak probiotyku nie zastąpią. Jeśli tylko je tolerujesz , jedz na zdrowie 😉
Co jest najważniejsze w doborze probiotyków?
Najważniejsze punkty to:
☑Probiotyki są szczepozależne – to oznacza, że mechanizm działania produktu (probiotyku) zależy od szczepu, który w nim jest.
☑Probiotykoterapia wymaga też czasu (mówi się o 3 miesiącach)
☑Dobry probiotyk powinien być opisany – rodzajem, gatunkiem i szczepem.
To dwuczłonowa nazwa i numer
Przykład znanego i przyjaznego szczepu
Lactobacillus – rodzaj
Plantarum – gatunek
299 v – oznaczenie literowo-cyfrowe
Liczy się udokumentowane działanie szczepu, który jest zawarty w danym probiotyku.
Który szczep bakterii jest dobrze przebadany?
Jednym z najlepiej przebadanym szczepów jest Lactobacillus Plantarum 299v (inaczej DSM 9843
Dlaczego warto stosować Lactobacillus Plantarum 299v?
Ten szczep pomoże Wam jeśli cierpicie z powodu Zespołu Jelita Drażliwego. Udowodniono, że zmniejsza dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ból brzucha, wzdęcia, gazy itp. W szczególności łagodzi postać biegunkową (IBS typu D).
Lactobacillus Plantarum 299v będzie dobrym wyborem, gdy przyjmujecie antybiotyk – zapobiegnie poantybiotykowej biegunce, w tym również zakażeniom Clostridium difficile.
Badania pokazują jak zmienia się stan mikrobioty jelitowej po zastosowaniu antybiotyku – Lactobacillus Plantarum 299v pomoże przywrócić jej homeostazę (równowagę)
Wiem, że wielu z Was ma problem z niedokrwistością z niedoboru żelaza – wykazano, że przyjmowanie Lactobacillus Plantarum 299v poprawia wchłanianie żelaza w jelitach.
Czy szczep Lactobacillus Plantarum 299v przeżyje w żołądku?
Często pytacie o zdolność przetrwania probiotyku w żołądku – otóż Lactobacillus Plantarum 299v ma wysoką tolerancję, zarówno na niskie pH w żołądku, jak i wysokie pH wynikające z obecności soli żółciowych w dwunastnicy.
To oczywiście tylko zarys informacji na temat probiotyków. Zainteresował Cię ten temat? Daj znać 🙂
Bibliografia:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11911334/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33613097/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7882405/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7282001/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9721659/
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.1999.276.4.G941
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12452404/
Bardzo dobry wpis, trzeba pamiętać o tym ze żywność zwierająca czynne bakterie nie jest probiotykiem, aby stała się probiotykiem musi zawitać szczepy probiotyczne. Warto również podkreślić ze wiele produktów spożywczych (np jogurty) posiada bakterie ktore nie są w stanie skolonizować naszych jelit, dlatego żeby odczuwać och pozytywny efekt należy włączyć je do codziennego jadłospisu 🙂
Tak, to prawda, wspomniałam o tym, że np. kiszonki to nie probiotyki 😉 Jeśli komuś produkty typu jogurty czy właśnie kiszonki, nie szkodzą, warto wcinać 🙂
Odnośnie kiszonek, czy na diecie FODMAP można pić zakwas z buraków?
Nie jest przebadany pod kątek Fodmap niestety. Same buraki są dozwolone w niewielkich ilościach. Można jednak wypróbować odrobinę zakwasu i sprawdzić 🙂