Co to jest gojnik i dlaczego to cudowne ziele?

Co to jest gojnik i dlaczego to cudowne ziele?

Co to jest gojnik?

Gojnik, którego inna nazwa to szałwia libańska albo herbata pasterzy 🙂 to chyba najpopularniejsze zioło w Grecji. Gojnik to roślina, która jest wolna od zanieczyszczeń, ponieważ rośnie wysoko w górach. Występuje w kilkunastu odmianach, w Grecji aż 12, a w Polsce można spotkać jedną odmianę na Kujawach.

Być może nazwa nie zachęciła Was do spróbowania 🙂 , ale właściwości prozdrowotne gojnika są naprawdę niesamowite. 

Jakie właściwości zdrowotne ma gojnik?

Korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego
Przyspiesza leczenie infekcji – podobno przetestowane na żołnierzach podczas wojny
Jest pomocny w leczeniu zatok, infekcjach, zapaleniu oskrzeli/anginie

Jak gojnik pomaga w problemach jelitowych?

Pewnie zaciekawi Was najbardziej fakt, że ekstrakt z szałwii libańskiej działa silnie przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie, a dokładnie mówiąc, hamuje rozrost grzybów Candida.

W dodatku jeśli macie SIBO, albo też i wynikające z niego problemy z histaminą, gojnik hamuje jej uwalnianie oraz działa przeciwzapalnie.

Pomaga również w przypadku zaburzeń jelitowych i trawiennych

A jeśli zmagacie się z wyczerpaniem, wahaniem nastroju, zmęczeniem, też możecie popróbować tej herbatki

Ogólnie wpływa bardzo pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Dziwne, że nie jest szerzej reklamowany 😉 

 

Jak gojnik stosowany jest zewnętrznie?

Z ciekawostek zdradzę Wam, że gojnik stosuje się również zewnętrznie, do produkcji kremów chroniących skórę przed starzeniem, szamponów chroniących włosy przed np. promieniowaniem UV, oraz w perfumach.

Jak stosować gojnik?

Około 2 łyżeczki ziela zalać wrzątkiem i zaparzać ok. 5 minut. Można dołożyć mięty albo imbiru. Napar jest smaczny i pięknie pachnie. Ma kolor jasnozielony lub jasnożółty.

Można również zrobić odwar. Zagotować łyżkę ziela w wodzie przez kilka minut. 

Myślę, że zachęciłam Was do wypróbowania gojnika. Przyda się i w leczeniu grzybów Candida i wspomagająco w innych dolegliwościach układu pokarmowego.

 

 

 

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Skworcu.com.pl.

 

Różański H., „Gojnik – Sideritis w praktycznej fitoterapii oraz jako składnik herbatki górskiej Malotira”, http://rozanski.li/?p=3709
Koleva I., Linssen J., Van Beek T., et al., „Antioxidant activity screening of extracts from Sideritis species (Labiatae) grown in Bulgaria”, Journal of the Science of Food and Agriculture, 83, 809-819, 2003.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22274814/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32824863/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32116669/

Ten post ma 8 komentarzy

  1. Interesuje się ziołami i Twój post bardzo dużo wniósł do mojej wiedzy. Dziękuję i pozdrawiam

  2. Koralina

    nie słyszałam o gojniku, ale z tego co widzę warto go mieć w swoim domu, uwielbiam korzystać z Twoich porad i otaczać się zdrową naturą 😉

  3. Pierwszy raz słyszę o tej roślinie. Posiada właściwości, które bardzo by mi się przydały. Walczę często z infekcjami oraz z SIBO. Zdecydowanie zachęciłaś mnie do wypróbowania.

  4. Nie słyszałam o nim wcześniej, a widzę, że właściwości zdrowotne mogłyby mi pomóc w pewnej dolegliwości, chętnie zainteresuję się bliżej. 🙂

  5. Wędrówki po kuchni

    Gdzieś tam słyszałam o tym, ale nie wiedziałam w sumie nic o nim. Dzięki za przybliżenie tematu

Dodaj komentarz