Jeśli ryby kończą się dla Was na tuńczyku i wędzonej makreli, to koniecznie czytajcie dalej 🙂
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby, szczególnie tłuste to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 (EPA i DHA). To one chronią nasze serce, dbają o cholestrol, oraz działają antyzapalnie.
Jak ryby wpływają na mikrobiotę?
Ale co nas najbardziej interesuje, to fakt, że dostarczanie kwasów Omega 3 to nie tylko działanie przeciwzapalne, zmniejszanie przepuszczalności jelit (wyściółki jelitowej), ale i więcej szczepów bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus. A wiecie, że o to chodzi, by w jelitach było dużo różnorodnych szczepów.
Teraz już chyba jasne, że kwasy Omega 3 są niezbędne w codziennym menu. Ryby są ich świetnym źródłem.
Jak przyrządzić danie rybne w wersji Low Fodmap?
Ale dziś danie dla tych, którzy chcą spróbować ryby w pysznej postaci – bezglutenowej, bez nabiału, bez cukru, i oczywiście Low Fodmap.
Składniki:
Ryba – taka jaką lubicie, pod warunkiem, że pochodzi z czystych wód
pęczek zielonej pietruszki
szczypta tymianku
odrobina rozmarynu lub/i oregano – przyprawy kupuję tu
2 plasterki cytryny
odrobinka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
Sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę trzeba wyczyścić, więc najlepiej znajdźcie kogoś, kto to zrobi. Chyba, że lubicie :). Rybę solę, doprawiam pieprzem i przyprawami. Nacinam po bokach i wkładam tam po plasterku cytryny i pietruszkę. Możecie też dołożyć świeżych ziół. Skrapiam oliwą. Grilluję przez zaledwie parę minut.
Podaję z surówką lub sałatką z różnych warzyw. Fajnie też będą się komponować grillowane/pieczone warzywa 🙂
Dobrą i zdrową rybę można kupić w sklepie. Warto szukać certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa MSC. Wybierajcie dzikiego łososia, makrelę, śledzia, sardynkę. Ograniczajcie ryby z puszki, chociaż niestety tuńczyk z puszki jest Low Fodmap
Jak często jecie ryby? 🙂
Link do badania odnośnie Omega 3
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28951525/
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Skworcu.com.pl.