No dobra, są takie dni, że po prostu bez deseru NIE da się obejść. No nie da się i już 🙂
Mam na to sposób. Rewelacyjny, szybki deser – owszem dość kaloryczny (jak to dobry deser😜),
ale jest bogaty w te dobre nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma też sporo witamin i błonnika
Oczywiście bez glutenu, nabiału i cukru.
Czekoladowy mus z awokado
Składniki:
🔹awokado – na diecie Fodmap zupełnie bezpieczne jest tylko 30 g, ale gdy przeszliście drugą fazę, możecie użyć więcej
🔹kilka łyżek surowego kakao – 2 łyżki na Fodmap są ok; na diecie antygrzybicznej wybierzcie karob
🔹1/4 szklanki mleka kokosowego, migdałowego lub innego roślinnego
🔹2 łyżki prawdziwego miodu – od pszczelarza
🔹świeże owoce, odrobina orzechów do posypania
Wszystko blenduję razem, przekładam do pucharka, posypuję czymś co mogę i lubię i już!
Tak naprawdę warto schłodzić przed podaniem, ale kto by tyle czekał? 🙂
A wiecie co jest w tym deserze najlepsze? Że nie czuć w nim awokado, tylko czekoladęęęęęę 🙂
Zrobiłam Wam smaka? Kto robi dziś? 🙂
Świetny przepis, ale czym zastąpić miód przy nietolerancji fruktozy?
Proszę spróbować syropu klonowego 🙂
Jakie owoce pasowałyby najbardziej do tego deseru?
Polecam jagody – świetne źródło antyoksydantów 🙂