Deser czekoladowy bez cukru, glutenu i nabiału

Deser czekoladowy bez cukru, glutenu i nabiału

No dobra, są takie dni, że po prostu bez deseru NIE da się obejść. No nie da się i już 🙂 

Mam na to sposób. Rewelacyjny, szybki deser – owszem dość kaloryczny (jak to dobry deser😜),
ale jest bogaty w te dobre nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma też sporo witamin i błonnika
Oczywiście bez glutenu, nabiału i cukru.

Czekoladowy mus z awokado

Składniki:

🔹awokado – na diecie Fodmap zupełnie bezpieczne jest tylko 30 g, ale gdy przeszliście drugą fazę, możecie użyć więcej

🔹kilka łyżek surowego kakao – 2 łyżki na Fodmap są ok; na diecie antygrzybicznej wybierzcie karob

🔹1/4 szklanki mleka kokosowego, migdałowego lub innego roślinnego

🔹2 łyżki prawdziwego miodu – od pszczelarza

🔹świeże owoce, odrobina orzechów do posypania


Wszystko blenduję razem, przekładam do pucharka, posypuję czymś co mogę i lubię i już! 

 Tak naprawdę warto schłodzić przed podaniem, ale kto by tyle czekał? 🙂

A wiecie co jest w tym deserze najlepsze? Że nie czuć w nim awokado, tylko czekoladęęęęęę 🙂

Zrobiłam Wam smaka? Kto robi dziś? 🙂

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Żaneta

    Świetny przepis, ale czym zastąpić miód przy nietolerancji fruktozy?

Dodaj komentarz