Dlaczego warto pić zioła?

Dlaczego warto pić zioła?

Pijecie zioła? Jeszcze nie? Mam dla Was dwie propozycje. To chyba jedne z najpopularniejszych roślin. I bardzo, ale to bardzo wartościowe.

Zacznijmy od mięty. To zioło stosowano już w czasach starożytnego Egiptu – ponoć odnaleziono je nawet w piramidach.

A czy wiecie, że jest mnóstwo rodzajów mięty? Mnie szczególnie przypadła do gustu mięta czekoladowa 🙂 Jak się potrze listki, można wyczuć delikatny, czekoladowy aromat. Ale jest też mięta lawendowa, cytrynowa czy imbirowa. Jednak najbardziej znana jest mięta pieprzowa (mentha x piperita).

Jak mięta wpływa na organizm?

Mięta ma wiele zastosowań:

 – Poprawia trawienie

– Odświeża i energetyzuje organizm

– Jest świetnym ziołem na gorączkę – jest stosowana w taki sposób w tradycyjnej medycynie chińskiej.

– Łagodzi ból.  Na przykład na ból głowy można zastosować miętowy okład. Trzeba zaparzyć mięty, a potem w naparze namoczyć szmatkę i przyłożyć do głowy – powinno pomóc.

Jak mięta może pomóc w Zespole Jelita Drażliwego?

Mięta jest bardzo pomocna w Zespole Jelita Drażliwego. Wskazuje na to wiele badań. Działa przeciwbólowo i rozkurczowo, co powoduje zmniejszenie objawów. Szczególnie pomocny jest olejek miętowy.  Na końcu artykułu podaję Wam link do badania, gdzie stwierdzono jego skuteczność.

Co zrobić z mięty?

Najlepszym i najszybszym rozwiązaniem jest napar z mięty. Ale można również wrzucić parę listków do szklanki z wodą albo do smoothie. Ciekawy efekt można uzyskać dodając jej liście do sałatek.

Kiedy warto zachować ostrożność stosując miętę?

Mięta pieprzowa może powodować lub nasilać objawy zgagi – zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem ziół.

 

 

 

Drugim ziołem, które chciałabym Wam polecić, jest pokrzywa. Kogo nie oparzyła nigdy pokrzywa, ręka w górę! 🙂  A nie wiem czy wiecie, ale w starożytności pokrzywę bardzo ceniono i traktowano jako lek na wiele dolegliwości. A Słowianie uważali ją za roślinę magiczną.

Co zawiera pokrzywa?

A na przykład wapń – to zdrowe kości; jest to szczególnie ważne, gdy jesteście na diecie beznabiałowej

Do tego żelazo – będzie pomocne np. w przypadku SIBO, gdy poziom tego pierwiastka jest zwykle niski

Ale również witaminy – A, B2, C, K, chlorofil, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, pektyny itd.

Co daje picie pokrzywy?

Pokrzywa ułatwia wydalanie z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii – taki naturalny detoks.

Zioło to korzystnie wpłynie na zmniejszenie objawów alergii oraz stanów zapalnych.

Pokrzywę można również stosować zewnętrznie, ponieważ fantastycznie wzmacnia włosy.  

A jeśli macie alergię, pokrzywa pomaga zmniejszać jej objawy.

Jak zbierać pokrzywę?

Najlepiej zbierać młode liście pokrzywy, ważne żeby rosły w czystych miejscach, aby nie kumulowały metali ciężkich. Przypuszczam, że herbatkę z pokrzywy każdy z Was zna, ale czy znacie zupę z pokrzywy? Gotujecie tak jak zupę warzywną, z ulubionymi warzywami (np. marchewka, pietruszka, seler) a pod koniec gotowanie dodajecie garść pokrzywy. Doprawiacie do smaku, dodajecie kaszy i gotowe 🙂 

To tylko część z fascynujących właściwości mięty i pokrzywy. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do wypróbowania.

Jeśli nie zdążyliście nazbierać świeżych liści pokrzywy albo mięty, skorzystajcie z naturalnych, najwyższej jakości produktów ze sklepu www.skworcu.com.pl

 

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Skworcu.com.pl.

 

Bibliografia:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100754/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/

Zbigniew Nawara – Rośliny Łąkowe, ISBN 978-83-7763-234-5, Multico Oficyna Wydawnicza 2012

Najda A.: Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha x piperita L. Post Fitoter 2017; 18(4): 251-258.

Adaszyńska M. i wsp.: SKŁAD CHEMICZNY I WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWE OLEJKU ETERYCZNEGO I EKSTRAKTU Z MIĘTY PIEPRZOWEJ ODMIANY ‘ASIA’. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 2 (87), 116 – 125.

Kędzia A., Działanie olejku z mięty pieprzowej ( Oleum menthae piperitae) na bakterie beztlenowe, “Postępy Fitoterapii” 2007, nr 4

Kania M., Baraniak J., Grys A., Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen. Cz. II, “Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2

Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

Ożarowski A, Rumińska A, Suchorska K i wsp. Leksykon roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1990. 

Grzędzicka E. Atlas ziół. 2008. 

Pieszak, P. L. Mikołajczak, Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.), “Postępy Fitoterapii” 2010, nr 4

Adam Jasiewicz (red.): Flora Polski. Rośliny naczyniowe. Tom III. Kraków: Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 1992, s. 75-76. ISBN 83-85444-06-8.

 Chaurasia N, Wichtl M. Flavonolglykoside aus Urtica dioica. Planta Med 1987; 53:432-4. 

Ten post ma 11 komentarzy

  1. Wędrówki po kuchni

    Warto pić, ale trzeba uważać, bo wchodza w reakcję z wieloma lekami

  2. Moja Mama mnie faszerowała ziołami, jak brzuszek bolał, jak byłam przeziębiona.
    Ja praktycznie nie stosuję ziół. Biorę sporo leków i muszę do tego podchodzić ostrożnie. Ale nie neguję dobroczynnego działania ziół.
    Pozdrawiam 🙂
    Irena

  3. Anna

    Mięta jest dobra na wiele rzeczy, ale trzeba uważać, żeby z nią nie przesadzić.

  4. Marysia K

    Moja mama ma na ogrodzie miętę cytrynową, ja lubię wypić czasami taki ciepły napar.

  5. Gosia Ostrowska

    U nas w domu pijemy ziola caly rok. Ba mój 7 latek uwielbia miętę z miodem.

  6. Paulina

    Właśnie zatapiam się w Twojego bloga i zrazu komentuję, że bardzo mi się podoba! Rozwiązanie problemów trawiennych, które często są wstydliwym tematem, poprawia jakość życia o 100%. 🤩 Sama muszę uważać co i kiedy jem niestety.
    Zioła pije codziennie, przynajmniej raz. Nie będę oryginalna jeśli powiem, że uwielbiam miętę, pokrzywę i rumianek.

    1. Bardzo się cieszę, że Ci się podoba i mam nadzieję, że znajdziesz tu coś pomocnego dla siebie 🙂

  7. Ostatnio polubiłam się z rumiankiem, raz w tygodniu lekki napar w filiżance, ale na rezultaty przyjdzie jeszcze poczekać. 🙂

Dodaj komentarz