Dlaczego warto pić zioła?

Dlaczego warto pić zioła?

Pijecie zioła? Jeszcze nie? Mam dla Was dwie propozycje. To chyba jedne z najpopularniejszych roślin. I bardzo, ale to bardzo wartościowe.

Zacznijmy od mięty. To zioło stosowano już w czasach starożytnego Egiptu – ponoć odnaleziono je nawet w piramidach.

A czy wiecie, że jest mnóstwo rodzajów mięty? Mnie szczególnie przypadła do gustu mięta czekoladowa 🙂 Jak się potrze listki, można wyczuć delikatny, czekoladowy aromat. Ale jest też mięta lawendowa, cytrynowa czy imbirowa. Jednak najbardziej znana jest mięta pieprzowa (mentha x piperita).

Jak mięta wpływa na organizm?

Mięta ma wiele zastosowań:

 – Poprawia trawienie

– Odświeża i energetyzuje organizm

– Jest świetnym ziołem na gorączkę – jest stosowana w taki sposób w tradycyjnej medycynie chińskiej.

– Łagodzi ból.  Na przykład na ból głowy można zastosować miętowy okład. Trzeba zaparzyć mięty, a potem w naparze namoczyć szmatkę i przyłożyć do głowy – powinno pomóc.

Jak mięta może pomóc w Zespole Jelita Drażliwego?

Mięta jest bardzo pomocna w Zespole Jelita Drażliwego. Wskazuje na to wiele badań. Działa przeciwbólowo i rozkurczowo, co powoduje zmniejszenie objawów. Szczególnie pomocny jest olejek miętowy.  Na końcu artykułu podaję Wam link do badania, gdzie stwierdzono jego skuteczność.

Co zrobić z mięty?

Najlepszym i najszybszym rozwiązaniem jest napar z mięty. Ale można również wrzucić parę listków do szklanki z wodą albo do smoothie. Ciekawy efekt można uzyskać dodając jej liście do sałatek.

Kiedy warto zachować ostrożność stosując miętę?

Mięta pieprzowa może powodować lub nasilać objawy zgagi – zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem ziół.

 

 

 

Drugim ziołem, które chciałabym Wam polecić, jest pokrzywa. Kogo nie oparzyła nigdy pokrzywa, ręka w górę! 🙂  A nie wiem czy wiecie, ale w starożytności pokrzywę bardzo ceniono i traktowano jako lek na wiele dolegliwości. A Słowianie uważali ją za roślinę magiczną.

Co zawiera pokrzywa?

A na przykład wapń – to zdrowe kości; jest to szczególnie ważne, gdy jesteście na diecie beznabiałowej

Do tego żelazo – będzie pomocne np. w przypadku SIBO, gdy poziom tego pierwiastka jest zwykle niski

Ale również witaminy – A, B2, C, K, chlorofil, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, pektyny itd.

Co daje picie pokrzywy?

Pokrzywa ułatwia wydalanie z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii – taki naturalny detoks.

Zioło to korzystnie wpłynie na zmniejszenie objawów alergii oraz stanów zapalnych.

Pokrzywę można również stosować zewnętrznie, ponieważ fantastycznie wzmacnia włosy.  

A jeśli macie alergię, pokrzywa pomaga zmniejszać jej objawy.

Jak zbierać pokrzywę?

Najlepiej zbierać młode liście pokrzywy, ważne żeby rosły w czystych miejscach, aby nie kumulowały metali ciężkich. Przypuszczam, że herbatkę z pokrzywy każdy z Was zna, ale czy znacie zupę z pokrzywy? Gotujecie tak jak zupę warzywną, z ulubionymi warzywami (np. marchewka, pietruszka, seler) a pod koniec gotowanie dodajecie garść pokrzywy. Doprawiacie do smaku, dodajecie kaszy i gotowe 🙂 

To tylko część z fascynujących właściwości mięty i pokrzywy. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do wypróbowania.

Jeśli nie zdążyliście nazbierać świeżych liści pokrzywy albo mięty, skorzystajcie z naturalnych, najwyższej jakości produktów ze sklepu www.skworcu.com.pl

 

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Skworcu.com.pl.

 

Bibliografia:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100754/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/

Zbigniew Nawara – Rośliny Łąkowe, ISBN 978-83-7763-234-5, Multico Oficyna Wydawnicza 2012

Najda A.: Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha x piperita L. Post Fitoter 2017; 18(4): 251-258.

Adaszyńska M. i wsp.: SKŁAD CHEMICZNY I WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWE OLEJKU ETERYCZNEGO I EKSTRAKTU Z MIĘTY PIEPRZOWEJ ODMIANY ‘ASIA’. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 2 (87), 116 – 125.

Kędzia A., Działanie olejku z mięty pieprzowej ( Oleum menthae piperitae) na bakterie beztlenowe, “Postępy Fitoterapii” 2007, nr 4

Kania M., Baraniak J., Grys A., Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen. Cz. II, “Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2

Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

Ożarowski A, Rumińska A, Suchorska K i wsp. Leksykon roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1990. 

Grzędzicka E. Atlas ziół. 2008. 

Pieszak, P. L. Mikołajczak, Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.), “Postępy Fitoterapii” 2010, nr 4

Adam Jasiewicz (red.): Flora Polski. Rośliny naczyniowe. Tom III. Kraków: Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 1992, s. 75-76. ISBN 83-85444-06-8.

 Chaurasia N, Wichtl M. Flavonolglykoside aus Urtica dioica. Planta Med 1987; 53:432-4. 

Ten post ma 17 komentarzy

  1. Wędrówki po kuchni

    Warto pić, ale trzeba uważać, bo wchodza w reakcję z wieloma lekami

  2. Moja Mama mnie faszerowała ziołami, jak brzuszek bolał, jak byłam przeziębiona.
    Ja praktycznie nie stosuję ziół. Biorę sporo leków i muszę do tego podchodzić ostrożnie. Ale nie neguję dobroczynnego działania ziół.
    Pozdrawiam 🙂
    Irena

  3. Anna

    Mięta jest dobra na wiele rzeczy, ale trzeba uważać, żeby z nią nie przesadzić.

  4. Marysia K

    Moja mama ma na ogrodzie miętę cytrynową, ja lubię wypić czasami taki ciepły napar.

  5. Gosia Ostrowska

    U nas w domu pijemy ziola caly rok. Ba mój 7 latek uwielbia miętę z miodem.

  6. Paulina

    Właśnie zatapiam się w Twojego bloga i zrazu komentuję, że bardzo mi się podoba! Rozwiązanie problemów trawiennych, które często są wstydliwym tematem, poprawia jakość życia o 100%. 🤩 Sama muszę uważać co i kiedy jem niestety.
    Zioła pije codziennie, przynajmniej raz. Nie będę oryginalna jeśli powiem, że uwielbiam miętę, pokrzywę i rumianek.

    1. Bardzo się cieszę, że Ci się podoba i mam nadzieję, że znajdziesz tu coś pomocnego dla siebie 🙂

  7. Ostatnio polubiłam się z rumiankiem, raz w tygodniu lekki napar w filiżance, ale na rezultaty przyjdzie jeszcze poczekać. 🙂

  8. Zioła u nas w domu królują w postaci herbat, szczególnie teraz kiedy jest już jesień

  9. Nie przypominam sobie, abym próbowała mięty imbirowej, ale to musi być naprawdę smaczny napój, u mnie prym wiedzie mięta cytrynowa, albo najzwyklejsza, tylko mocny napar. 🙂

  10. Warto, pewnie że warto. Ich właściwości prozdrowotne są ogromne. Najpierw jednak trzeba sprawdzić czy aby na pewno po dane zioła możemy sięgnąć.

  11. Koralina

    bardzo lubię pić mięte, jednak muszę kupić jakąś lepszą, bo to co ostatnio dostałam to…

  12. Altea

    Nie przepadam za smakiem mięty. Kilka dni temu dostałam w prezencie niebieską herbatę Butterfly Pea i teraz codziennie ją piję, bo uwielbiam jej atramentowy kolor 🙂 Dla zdrowia pijam czasem herbatę z czystka, senchę lub konopną

Dodaj komentarz