Jak leczyć IBS? Nowe zalecenia

Jak leczyć IBS? Nowe zalecenia

Jakie są najnowsze rekomendacje w leczeniu IBS?

Polskie rekomendacje dotyczące postępowania przy IBS są w miarę jasne i prawie zbieżne z amerykańskimi. Amerykanie odeszli od probiotyków i w najnowszych zaleceniach nie pisnęli o nich ani słowa 😉

Co zatem z probiotykami?

Co dziwi wielu (nie tylko mnie🤣), jako że istnieją szczepy z udowodnioną klinicznie skutecznością w redukowaniu objawów w Zespole Jelita Drażliwego. Takim szczepem jest Lactobacillus Plantarum, pewnie dobrze Wam znany 🙂

Przy czym chciałabym podkreślić, że fakt, że ten szczep komuś nie pomógł, niekoniecznie oznacza, że naukowcy się mylą 😉 – raz, że patogeneza IBS (przyczyny) jest bardzo złożona, dwa nie potraktowany odpowiednio w miarę szybko, pociąga za sobą dalsze konsekwencje zdrowotne 🙁

Co jest najważniejsze w leczeniu IBS?

Pierwsza rzecz, często zaniedbywana to zwiększenie podaży błonnika rozpuszczalnego. A jakie są podstawowe źródła błonnika rozpuszczalnego?

Warzywa, owoce i niektóre nasiona 🙂 Wcale nie trzeba więc daleko szukać 🙂 

Druga ważna rzecz, to terapia rifaksyminą u pacjentów z IBS typu D, czyli biegunkowym. 

A co z glutenem?

Skoro już jesteśmy przy konsekwencjach – czasem wynikają one ze złych wyborów. Niestety muszę z przykrością powiedzieć, że bardzo często to obserwuję 🙁 Chodzi oczywiście o gluten… 

Nie należy wykluczać glutenu w IBS !

 

Pisałam o glutenie i błonniku  już nie raz, spotykając się często z co najmniej zdziwieniem, ale chętnie napiszę jeszcze raz 🤣

Bo to są bardzo ważne rzeczy. Nie do przeskoczenia.

 

 

 

 

Bibliografia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5548066/

https://journals.lww.com/jcge/Abstract/2006/02000/The_Role_of_Fiber_in_the_Treatment_of_Irritable.4.aspx

Bartnik W, Chojnacki J, Paradowski L i wsp. Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne w zespole jelita nadwrażliwego.
Gastroenterol Klin 2009; 1: 9-17

Biesiekierski J, Peters S, Newnham E, et al. No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after
dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology 2013; 145: 320-8.

Dodaj komentarz