Jak działa chlorella?

Jak działa chlorella?

Co to jest chlorella?

Chlorella to zielona alga słodkowodna, najczęściej mówiąc o niej, mamy na myśli gatunek Chlorella vulgaris i Chlorella pyrenoidosa. Najczęściej chlorella występuje w postaci kapsułek, tabletek, proszku i ekstraktu. Jest znana od 1890, ale dopiero w połowie lat dziewięćdziesiątych zainteresowano się nią bardziej. Obecnie chlorella nazywana jest superfoods, ze względu na jej niesamowite właściwości.

Uważa się, że chlorella działa:

przeciwzapalnie,
antyoksydacyjnie
detoksykująco
immunostymulujące.

chlorella

 

Dlaczego chlorella jest superżywnością?

 Chlorella jest bardzo pożywna. Składa się w większości z białka, przy czym świetna wiadomość 🙂 – jest to kompletne źródło białka, czyli komplet wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów (tak jak na przykład w mięsie). Dlatego jest bardzo cennym składnikiem diety wegetariańskiej czy wegańskiej.
 
 

Chlorella ponadto zawiera:

Żelazo – większe ilości niż inne pokarmy pochodzenia roślinnego
Witaminę C, B, E
Antyoksydanty
Kwasy Omega 3
Magnez, cynk, potas
Kwas foliowy (B9)
Witamina B12 – która zwykle nie występuje pokarmach pochodzenia roślinnego i na diecie wegańskiej musi być dodatkowo suplementowana.

Jak chlorella oczyszcza nasz organizm?

Badania wykazują, że chlorella skutecznie pomaga usuwać metale ciężkie i inne szkodliwe związki z organizmu. Czyli działa jak naturalna detoksykacja organizmu. 

Zdarza się, że nasze organizmy są zanieczyszczone metalami ciężkimi, dotyczy to w szczególności osób, które są narażone na to ze względu na wykonywaną pracę. Metale takie jak kadm, ołów, miedź, w dużych ilościach mogą być toksyczne. 

Chlorella wiąże również szkodliwe substancje chemiczne, które możemy wchłaniać z żywności czy z leków (np. dioksyny). Żeby usunąć metale ciężkie, należy przyjmować dobry preparat z chlorellą przez 3 do 6 miesięcy.

 Jak chlorella działa na układ odpornościowy?

Chlorella wzmacnia odpowiedź immunologiczną zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i ludziach. Oznacza to, że nasz układ odpornościowy jest silniejszy, wytwarza więcej przeciwciał, które pomagają zwalczyć niechcianych i niepożądanych gości 😉 czyli szkodliwe substancje, np. bakterie, wirusy, komórki nowotworowe itp. Co ciekawe, wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową, która również stanowi naturalną barierę przed patogenami.

Jak chlorella wpływa na poziom cholesterolu?

Chlorella wspiera obniżanie poziomu cholesterolu. To świetna wiadomość. Często w mojej pracy spotykam pacjentów, którzy mają dość wysoki poziom cholesterolu całkowitego (szczególnie jak na stosunkowo młody wiek). A suplementacja chlorelli może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. W badaniach wykazano, że codzienne przyjmowanie 5–10 gramów chlorelli obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL oraz trójglicerydów u osób z wysokim ciśnieniem krwi i / lub nieznacznie podwyższonym poziomem cholesterolu. To działanie zawdzięczamy niacynie, przeciwutleniaczom i karotenoidom. 

Warto jeszcze wiedzieć, że chlorella ze względu na zawartość przeciwutleniaczy (chlorofil, witamina C, beta-karoten, likopen i luteinę), może pomóc w walce z przewlekłymi chorobami. Do tego opóźnia poziom starzenia – to chyba wspaniała wiadomość 😀 

Trwają również badania nad wpływem chlorelli na WZJG (Wrzodziejące Zapaleniem Jelita Grubego), wyniki są obiecujące póki co 🙂

Czy istnieją przeciwwskazania do suplementacji chlorellą?

Zawsze poradźcie się dobrego lekarza lub specjalisty zanim rozpoczniecie zażywanie chlorelli. Podejrzewa się, że może zawierać endotoksyny, które działają między innymi prozapalnie i mogą powodować wiele chorób. 

chlorella

Jak stosować chlorellę w proszku?

Chyba najlepiej dodać ją do smoothie owocowo-warzywnych, ponieważ ma dość intensywny smak 🙂 

 

Chlorellę w formie sproszkowanej możecie zakupić tu.

 

 

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Skworcu.com.pl

 

Bibliografia:

 

Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study Na Hee Ryu, Yeni Lim, Ji Eeun Park, Joohee Kim, Ji Yeon Kim, Sung Won Kwon, and Oran Kwon.

www.naturalnews.com/039145_chlorella_heavy_metals_lab_tests.html 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561078/

www.naturalways.com/chlorella-nutritional-analysis.htm 

www.naturodoc.com/chlorella.htm 

Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals Sachiro Umemoto and Takeshi Otsuki,

Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation on the modulation of oxidative stress in apparently healthy smokers. Panahi Y, Mostafazadeh B, Abrishami A, Saadat A, Beiraghdar E, Tavana S, Pishgoo B, Parvin S, Sahebkar A.,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6819843/

 
 

 

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Sklerotyczka

    Parę razy próbowałam ją pić. Nie szło mi dobrze, ale zawsze przemawiało do mnie, że ma takie dobre działanie.

  2. krystynabozenna

    Chlorella to jest fantastyczna żywność, a właściwie super żywność,
    ale gdzie kupić aby nie było domieszek?
    Muszę wypróbować z Twojego linka 🙂

  3. Ciekawska Magdalena

    Nie słyszałam o tej dobroci jak to dobrze że tu natrafiłam

  4. Ania - Kropla Morza

    Kiedyś obiła mi się ta nazwa o uszy, ale nie bardzo wiedziałam, o co chodzi. A to naprawdę wspaniały superfood z tego co piszesz 🙂

Dodaj komentarz