Dlaczego warto jeść chia?

Dlaczego warto jeść chia?

Lubicie nasiona chia? To jedne z super foods 🙂  Zawierają sporo składników odżywczych nie tylko dla naszego organizmu, ale i dla mózgu.

Co to jest chia?

Nasiona chia to nasiona rośliny Salvia hispanica (spokrewnionej z miętą). Bardzo popularne w czasach Majów i Azteków. Ale do dziś chia cieszą się niesłabnącym i zasłużonym zainteresowaniem.

Co zawierają nasiona chia?

Podaję Wam ilości na 100g:

Kalorie: 486

Białko: 16,5 grama

Węglowodany: 42,1 grama

Błonnik: 34,4 grama

Tłuszcz: 30,7 grama, w tym Omega 3: 17,8 grama, Omega 6:  5,8 grama

Nie zawierają cukru ani glutenu 😉 ale za to całkiem przyzwoitą ilość cynku, witaminy B3 (niacyny), potasu, witaminy B1 (tiaminy) i witaminy B2 oraz wapnia, fosforu i  magnezu.

Dodatkowo,  nasiona chia mają mnóstwo antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy. To właśnie one  zwalczają wytwarzanie wolnych rodników, które mogą uszkadzać cząsteczki komórek i przyczyniać się do starzenia się i chorób takich jak nowotwory…

Ale skupmy się na błonniku.

Co to jest błonnik?

Błonnik to pożywka dla naszych „dobrych” bakterii. Dzięki niemu mogą się namnażać. Myślę, że jeśli czytacie Brzuchomechanikę regularnie, to wiecie, jak bardzo ważne jest zdrowie naszej mikrobioty jelitowej 🙂  I właśnie między innymi błonnik to zapewnia.

Dzięki fermentacji bakteryjnej błonnika powstają również krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (Short Chain Fatty Acids – SCFA), miedzy innymi kwas octowy, propionowy i masłowy. To one są odpowiedzialne za wyściółkę (nabłonek) jelitowy i dbają o jego szczelność, ale też powstrzymują wzrost patogenów.

Bez błonnika nie ma prawidłowego funkcjonowania jelit. A dzięki chia możemy dostarczyć go sobie w łatwy i … pyszny sposób – ale  o tym zaraz 🙂 

Jak jeść chia?

Świetne jest to, że chia mają wysokiej jakości białko z niezbędnymi aminokwasami. Szczególnie ważna informacja dla osób dla diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. A więc jak włączyć nasiona chia do codziennego menu?

Bardzo łatwo 🙂

Można je jeść na surowo, namoczyć w mleku/soku, dodawać do owsianki , budyniu, smoothie lub do wypieków.

Można nimi posypać płatki,  jogurt, ale nawet kaszę z warzywami czy ryż.  Nasiona chia świetnie służą jako zamiennik jajek albo zagęszczacz do sosu

Mój ulubiony sposób to deser z chia. Zalewam 2 łyżki nasion mlekiem roślinnym i po napęcznieniu dodaję owoce, wiórki kokosowe, bakalie i zajadam 🙂 

Jecie nasiona chia? Ciekawa jestem w jakiej formie najczęściej 🙂 

 

 

Bibliografia:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24811150/

https://link.springer.com/article/10.1007/BF02542169

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC47258/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643808001345

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23240604/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21339125/

 

Dodaj komentarz